« Menu

Duurzaam geteeld voor duurzame toepassingen

Duurzaam produceren is voor Lageschaar Vaste Planten eigenlijk iets wat in onze genen zit. Gelegen in het fraaie Achterhoekse landschap, hebben we respect voor de natuur om ons heen. 

Het gebruik van herbiciden en fungiciden is al jaren op een laag niveau. Ook het hergebruiken van potten deden we al vele jaren. Deze worden gesteriliseerd om pathogenen  geen kans te geven. Om dit alles te waarborgen hebben we in 2010 het milieukeur certificaat behaald en september 2014 het Groenkeur certificaat.

Het gebruik van herbiciden kunnen we zo laag houden doordat we in de vollegrondsteelten (de moederplanten) gebruik maken van mechanische onkruidbestrijding (machinaal schoffelen en wieden). Op deze manier kunnen we al zo’n negentig procent van het onkruid bestrijden, het overige deel wordt handmatig gewied.

Om het gebruik van fungiciden zo laag mogelijk te houden, maken we gebruik van plant versterkers.

Eén belangrijke daarvan is compostthee, hierin zitten een enorme hoeveelheid aan schimmels en bacteriën welke in symbiose leven met de plant. Deze schimmels beschermen de plant tegen plant parasitaire schimmels. Mycorrhiza's zijn schimmels die hier een belangrijk onderdeel van zijn. Zij vormen een web van gunstige schimmeldraden en groeien om de uiteinden van de plantenwortels om ze te beschermen tegen schadelijke schimmels.

Daarnaast heeft de inzet van op recept geproduceerde groencompost mengsels voor de vollegrondsteelten onze voorkeur. Door bovenstaande maatregelen ontstaat er meer biodiversiteit in de bodem en op de plant en wordt organische stof in de bodem behouden of zelfs opgebouwd. Het bodemecosysteem wordt hierdoor sterker en veerkrachtiger.

Op een gezonde grond zorgen micro-organismen dat er voldoende voedingselementen vrij worden gemaakt voor de plant. Mochten er tijdens de teelt toch nog voedingstekorten ontstaan of stress zich voordoen, dan sturen we bij met organische meststoffen.

Planten die niet opgejaagd worden groeien langzamer en hebben over het algemeen een meer gedrongen groei. Ze krijgen een mooi en vertakt wortelgestel dat in staat is om de plant optimaal van alle essentiële voedingselementen te voorzien. Duurzaam geproduceerde planten hebben een rustige groei gehad, waardoor zij zich veel beter kunnen aanpassen aan de uiteindelijke groeiplaats. De planten slaan dus beter aan en dat resulteert in minder inboet. Duurzaam gekweekte vaste planten zullen op de lange termijn altijd een goedkopere oplossing zijn.

Toekomst
Wij hanteren deze strategie met het oog op de toekomst. Door wet- en regelgeving zal het gebruik van bestrijdings- en bemestingsmiddelen worden teruggebracht. Wij zorgen dat we voor die toekomst klaar zijn en produceren daarmee plantmateriaal van een goede kwaliteit waar de klant jarenlang plezier aan zal beleven. Het geeft ons een goed gevoel om milieuverantwoord bezig te zijn en tevreden klanten te bedienen.